Avrupa Pazarında Toprak İşleme ve Ekim Makineleri ile İlgili Gelişmeler
Tarımsal üretimin en gelişmiş olduğu bölgelerden biri olan Avrupa’da toprak işleme ve ekim makineleri ile ilgili talep her geçen gün daha ciddi seviyelere ulaşır. Makineleşmenin ilk olarak yaşandığı bu topraklarda arz ve talep dengesindeki değişim Türkiye’deki tarım makinesi imalatçılarının olumlu yönde etkilenmesini sağlar.
2017 yılından başlayarak uzun dönemdir yaşanan durgunluk ciddi bir şekilde pozitif hareketlenmeye kapı aralamıştır. 2017 yılında ekim, gübreleme ve ilaçlama konusundaki talepler bu alandaki makine ihtiyacını da doğurmuştur. Avrupa’da sadece bu alanda makine alışverişinin hacmi 1,5 milyar Euro seviyesine yaklaşmıştır. 2017 yılında toprak işleme ekipmanları konusunda yaşanan gelişmeler ile de benzer artışların gözlemlendiği biliniyor. 1,84 milyar Euro seviyesine ulaşan hacmin 2018 yılında da devam ettiği ve büyümenin yaklaşık %10 oranında olduğu görülüyor. 2019 yılına gelindiğinde büyümenin artarak sürdüğü ancak 2019 yılının son aylarında yaşanan COVID-19 dalgası ile durgunluğu tetiklediği biliniyor.
COVID-19 Bütün Sektörü Etkiledi
COVID-19 süreci ile birlikte tarımda üretim çok ciddi oranda etkilenmemiş olsa da endüstriyel üretimdeki aksaklıklar ve insanların yeni yatırımları ertelemesi nedeni ile toprak işleme ve ekim makinelerinde talep düşüklüğü görülmüştür. COVID-19’un evrensel bir salgın olarak yaşanması hemen her ülkenin etkilenmesine neden olurken tarımda makine yatırımlarını önemli manada düşürmüştür.
2020 yılının son dönemlerine gelindiğinde tarım makinelerine yapılan yatırımın hacmi geçmiş yıllardakine oranla çok çok düşük seviyelerdedir. Bu nedenle COVID-19 süreci sonrasında yaşanacak toparlanma ile makine konusunda bir talep patlaması yaşanacaktır.
COVID-19 Sonrası Senaryolar
Küresel piyasaların ve üretim alanlarının önemli ölçüde etkilendiği COVID-19 sürecinde durgunluk had safhalara ulaşmıştır. Ancak bu durgunluğun COVID-19 sonrası süreçte telafi edileceği ve eşi benzeri görülmemiş düzeylere erişeceği söylenebilir. Yatırımda çekingen tavır sergileyen üreticilerin normalleşme ile birlikte hem büyük hem de küçük çaplı makinelere yönelik talebi yükselecektir. Bu anlamda tarım makineleri üretimi gerçekleştiren markaların talep artışlarına yönelik hazırlıklı olması şarttır. Üretim bantlarının hızlı çalışacağı bir 2021 yılının bütün sektörü beklediği tahmin ediliyor.