Tohuma Hayat Veren Makineler
Teknolojinin gelişmesi ile tarım sektöründe de ekim alanında buna bağlı olarak gelişmeler söz konusu oldu. Ekim makineleri devreye girmeye başladı ve daha hızlı bir hal aldı. Tarım alanında gelişen teknoloji, daha hızlı ve daha pratik olarak seyir göstermesi ile birlikte iş gücünün artışı meydana gelmiştir.
Bu alanda kullanılan makineleşme ile işgücü oranında artışında görülmesi kaçınılmaz oldu ve birçok makine üretimi yapılmaya başlandı. Her türlü tarım faaliyeti için farklı makineler gündeme gelmeye başladı. Bu makineler nelerdir? Ne işe yarar birlikte inceleyelim…
Ekim Yapılırken Kullanılan Makinelerin Özellikleri Nelerdir?
Toprak çeşidine ve ekimi yapılacak olan ürünün çeşidine göre birçok makine çeşidi ile karşılaşmak mümkün hale geldi. Teknolojinin gelişmesi tarımdaki bu faaliyetin de farklılaşmasına neden oldu.
Serpme ekim makinaları genel olarak tarımda gübrenin eşit oranlarda dağıtılması aşamasında en çok işe yarayan makinelerden bir tanesidir. Her ne kadar önerilmese de ülkemizde birçok ilde tarımla uğraşanların kullandığı bilinmektedir. Daha çok serin iklimlerde yetişen tahılların ekimleri aşamasında bu makineden yararlanılmaktadır. Tavsiye edilmemesinin nedeni de makine kullanımına bağlı olarak tohum sarfiyatının ortaya çıkması ve ikinci bir makine kullanımının olması sebebiyle işgücü artışıdır.
Doğrudan ekim yöntemi ise ülkemizde gün geçtikçe yayılım gösteren makinelerden olsa da aslında dünya çapında da oldukça ilgi gören makine olmaktadır. Son dönemlerde dünya çapında da sıraya ekim makinaları olarak trend halini almıştır. Toprağı işlemeden tohumlama yöntemi olarak kullanılması bu kadar trend olmasında başrolü oynamaktadır.
Bir diğer tarım makinası ise Pnömatik tek dane ekim makinaları olmaktadır. Asıl amacı tohumların belli bir sıra ile toprağa ekilmesini kolaylaştırmaktır. Eş zamanlı olarak dağılan tohumlar eş zamanlı olarak da çimlenmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere havalı bir düzenek ile bu işlem gerçekleştirilmektedir. Bir diğer adı da anıza ekim makinaları olarak geçmektedir.
Mekanik ekim makineleri bir diğer tohuma hayat veren makine olarak bilinir. Daha çok pamuk ya da ayçiçeği ve mısır gibi çapalamayı gerektirecek ürünlerin ekimi için kullanılmaktadır. Hassas ekim makinaları olarak da bilinmektedir. Ekim makinalarının sadece tohum atmanın yanında hem tohum hem de gübre atımı yapan çeşitleri de bulunmaktadır.
Eker-Mak Ekinoks Kombine Ekim Makinesi
Orta boya sahip ürünlerin yanında, iri taneli ürünlerin tohumlarının ekiminde önemli bir rol oynamaktadır. Ekici diskler ile birlikte ve sahip olduğu düzeneklerle birlikte tıkanma yapmadan çalışabilmektedir. Yapımında kullanılan malzemelerin kaliteli ve uzun ömürlü olması bu konuda iyi bir tercih yapılması için önemli rol oynamaktadır.
Üretimi yapılan Ekinoks Kombine ekim makinesi uzman bir ekip tarafından en ince detay düşünülerek imal edilmiştir. Tohumu toprak yüzeyinde kalmadan gömme işlemini gerçekleştirmektedir. Tüm zorlu koşullara karşı uyumlu bir şekilde üretilmiştir.
Eker-Mak Nohut Ekim Makinesi
Nohut yatağının hazırlanması ile birlikte iri taneli olan nohutların ekimi sağlanmaktadır. Hassas ayarlama yapabilmekte ve toprak gübre dengesini ayarlayabilmektedir. Sıçramayı önleyen tohum kutuları sayesinde çok daha iyi bir işlem yapılabilmektedir.
Gübre sandığı ile birlikte tohum ekebilme özelliğine sahip konumdadır. Tohum büyüklüğünü ayarlayarak, klapelerin de ayarlanması sağlanmaktadır. Çelikten imal edilen tohum atıcı dişler sayesinde uzun ömürlü bir kullanım sunmaktadır. Yaylı ayak ise yüksek dirençlidir.
Tarım makinaları ve bu makinalar hakkında daha detaylı bilgi almak için konusunda uzman olan Eker-Mak firmasından bilgi alabilirsiniz. 50 yıllık deneyimi ile toprağın dilinden anlayan makineler ve yedek parça için https://www.eker-mak.com.tr/ekimgrubu/ internet sitesinden de inceleme yapabilirsiniz.